Strona 1 z 5

placki

: 14 sty 2021, 10:25
autor: miandas
czy ktoś może sprzedać sprawdzony przepis na najprostsze placki (mąka + woda), który sprawdzi się w warunkach polowych?

Re: placki

: 14 sty 2021, 10:35
autor: Ra$
Podbijam pytanie! Też bym chciał znać, bo zawsze mam ochotę na coś takiego na biwaku!

Re: placki

: 14 sty 2021, 12:26
autor: philozoph
Rösti - Trzeba przemycić tarkę albo cierpliwie ciąć w mikropaski. Ziemniaki obrać, zetrzeć, posolić. Jakieś 30 min później formować placuszki odciskając wodę. Na patelnie i do złocistego koloru :)

Re: placki

: 14 sty 2021, 12:27
autor: rawa
Sprawa wydaje się bardzo prosta.

1. Placki ziemniaczane
https://polskikoszyk.pl/knorr-fix-chrup ... bBEALw_wcB
Kupuję czasami i robię w domu, smakują wyśmienicie z 200g wychodzi ich 10-12 szt.
Dodatkiem jest woda i jajko, bez jajka nie próbowałem ale myślę że można się obyć., są też takie opakowania na 4xjajo że stłuc się ich nie da, a może być jajecznica na kolację z pozostałych 3 sztuk.
Niezbędna jest też patelnia, tłuszcz i źródło ciepła.

2.placki tradycyjne
Sekret polega na tym że do mąki w domu dodajemy proszek do pieczenia , cukier waniliowy, mleko w proszku i sól (ja takie rzeczy dodaję).
Proporcji nie podam ale raczej wiadomo o co chodzi, warto to dobrze wymieszać bo w plenerze będzie to trudniejsze.
Dodatkiem w terenie będzie wtedy woda, sprawa ewentualnego jajka i smażenia już podana wyżej.

Re: placki

: 14 sty 2021, 13:35
autor: Włodek
Gdy czytam "mąka + woda" to przypuszczam że chodzi o tzw. chlebki
1. woda, mąka, sól
2. wyrobienie ciasta
3. pieczenie
Pieczenie albo otwarte na blasze, kamieniu, patelni albo zamknięte np. w menażce.
Jeżeli w zamkniętej menażce to ciasto umieszczamy w środku na jakiejś dystansującej podpórce.
Po nabraniu wprawy można eksperymentować ze składnikami (słonecznik, dynia, rodzynki, kruszone orzechy, parę kropli oleju do ciasta)
Potem można się bawić z zastosowaniem drożdży i rośnięciem ciasta.

"Chlebki" to dość długi proces więc mało przydatny w trakcie kajakowania ale gdy czas nie goni czemu nie.
Kiedyś bardzo dawno temu 1 raz próbowałem i .. zjadłem .. szału nie było.
Moim zdaniem najlepiej pierwsze próby zrobić w domu z użyciem narzędzi biwakowych.

Chyba że chodzi o placki typu naleśniki, racuchy, wtedy półpłynna konsystencja i obowiązkowo jajko do ciasta.
Jeżeli dajesz radę we własnej kuchni to dasz radę na biwaku.

Re: placki

: 14 sty 2021, 16:04
autor: miandas
Bardziej wyobrażałem sobie jakiś rodzaj podpłomyków?

Re: placki

: 14 sty 2021, 18:55
autor: Włodek
miandas pisze: 14 sty 2021, 16:04 Bardziej wyobrażałem sobie jakiś rodzaj podpłomyków? Obrazek
tzw chlebki = mąka + woda + sól to podstawowe zawsze konieczne składniki, jeżeli pieczesz płaskie na blasze/patelni to właśnie podpłomyki.
Chleb arabski "pita" to też podpłomyki bo pozostałe składniki uzupełniające są tylko kolejnymi wariantami.
W przypadku płaskich ciasto przygotowuje się półpłynne (jak do naleśników), w przypadku obłych ciasto jest wyrobione na gęsto.
Szybkość pieczenia płaskich jest podobna do szybkości smażenia naleśników, przy obłych czas przygotowania i pieczenia się wydłuża.

Re: placki

: 24 sty 2021, 11:49
autor: Włodek
Tutaj wariant podstawowy mąka, woda, sól + miód https://www.youtube.com/watch?v=i5ehlr6Km9w

Re: placki

: 24 sty 2021, 13:09
autor: Maga
Proszę bardzo, podpłomyki na patelni.
Wszystko się da.
podpłomyki.jpg
podpłomyki.jpg (139.55 KiB) Przejrzano 1366 razy

Re: placki

: 24 sty 2021, 16:42
autor: Ra$
Maga pisze: 24 sty 2021, 13:09 Proszę bardzo, podpłomyki na patelni.
Wszystko się da.
podpłomyki.jpg
Ale to z dzisiaj? Tak czy inaczej koniecznie muszę spróbować....