placki
-
- Posty: 262
- Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
- moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;) - Dziękował(a):: 6 razy
- Podziekowano: 50 razy
Re: placki
są kuchnie co robią i po 400.. tylko po co
nie robisz pizzy tylko podpłomyki, to można nawet na patelni, blasze pieca, czy żarze z ogniska, nawet na kuchence turystycznej z kawałkiem blachy z puszki po piwie się da (testowane ) można jak pizze na kamieniu
co do samych podpłomyków, super są z masełkiem i solą, fajnie też z masłem czosnkowym albo z masełkiem z czosnkiem niedźwiedzim
to chyba najprostsze danie które można zrobić wszędzie i zawsze, można podpłomyki przechowywać (nie za długo) i odgrzewać na patelni albo jeść na zimno
podpłomyki są super jako zamiennik różnych wypełniaczy (ryż kasza ziemniaki) do sosów, mięsa i tym podobnych dań
i jeszcze jedna sprawa, jak będzie Wam wychodziło dobre ciasto na podpłomyki to potem wyrabianie innych czy to chleba czy pizzy nie będzie problemem
to jest najbardziej pierwotny "chlebek" jaki człowiek wymyślił, dlatego jeden z najlepszych
nie robisz pizzy tylko podpłomyki, to można nawet na patelni, blasze pieca, czy żarze z ogniska, nawet na kuchence turystycznej z kawałkiem blachy z puszki po piwie się da (testowane ) można jak pizze na kamieniu
co do samych podpłomyków, super są z masełkiem i solą, fajnie też z masłem czosnkowym albo z masełkiem z czosnkiem niedźwiedzim
to chyba najprostsze danie które można zrobić wszędzie i zawsze, można podpłomyki przechowywać (nie za długo) i odgrzewać na patelni albo jeść na zimno
podpłomyki są super jako zamiennik różnych wypełniaczy (ryż kasza ziemniaki) do sosów, mięsa i tym podobnych dań
i jeszcze jedna sprawa, jak będzie Wam wychodziło dobre ciasto na podpłomyki to potem wyrabianie innych czy to chleba czy pizzy nie będzie problemem
to jest najbardziej pierwotny "chlebek" jaki człowiek wymyślił, dlatego jeden z najlepszych
- miandas
- Posty: 981
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
- Lokalizacja: wlkp
- moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
- Dziękował(a):: 99 razy
- Podziekowano: 314 razy
- Kontakt:
Re: placki
czy u was też tak jest, że jak się owe "chlebki" zostawi na 3 dni na talerzu, to zamieniają się w kamień?
droga zawsze nagradza
-
- Posty: 262
- Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
- moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;) - Dziękował(a):: 6 razy
- Podziekowano: 50 razy
Re: placki
to normalne, który chleb Ci nie czerstwieje?
jeśli chcesz schowaj w reklamówke ale wtedy zrobi się gumiasty,
BTW wsadź ten "kamień"do mikrofali na chwile
jeśli chcesz schowaj w reklamówke ale wtedy zrobi się gumiasty,
BTW wsadź ten "kamień"do mikrofali na chwile
- Włodek
- Posty: 1121
- Rejestracja: 21 gru 2020, 01:10
- Lokalizacja: Siedlce
- moja flota: Canoe Wichita (prospector)
- Dziękował(a):: 416 razy
- Podziekowano: 450 razy
Re: placki
Przed godziną, gdy miałem dorzucić do kominka, pomyślałem że najpierw upiekę chlebek !. Dawno temu robiłem to przy ognisku, dzisiaj pierwszy raz w kominku. Jak pomyślałem tak zrobiłem: składniki : mąka + woda + sól + nic więcej. Wyrobiłem ciasto a na bazie zestawu menażkowego przygotowałem "prodiż", po rozgarnięciu tlących się węgielków całość trafiła do zdławionego kominka. Odczekałem 30 minut, wyjąłem .. wyszło nadspodziewanie ładnie, ze smakiem zjadłem na spółę z Dzidką. Następne próby będą z dodatkowymi składnikami a czas pieczenia skrócę o 5-10 minut.
( "Prodiż" z menażek przygotowałem tak aby ciasto nie leżało na powierzchni stykającej się bezpośrednio z żarem. )
( "Prodiż" z menażek przygotowałem tak aby ciasto nie leżało na powierzchni stykającej się bezpośrednio z żarem. )
- Włodek
- Posty: 1121
- Rejestracja: 21 gru 2020, 01:10
- Lokalizacja: Siedlce
- moja flota: Canoe Wichita (prospector)
- Dziękował(a):: 416 razy
- Podziekowano: 450 razy
Re: placki
ale w co ? :
- że nieładnie wyglądało ?
- że nie da się w kominku ?
- że dziwnym jest prodiż z menażek ?
- ... ?
Następnym razem spróbuję nie zapomnieć o jakiejś fotce.
-
- Posty: 262
- Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
- moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;) - Dziękował(a):: 6 razy
- Podziekowano: 50 razy
Re: placki
dziś robiłem podpłomyki na kebaby
z lenistwa wyrabiał za mnie termomix ale już na patelni niestety trzeba było samemu nażarliśmy się niemiłosiernie, było zajepyszne
z lenistwa wyrabiał za mnie termomix ale już na patelni niestety trzeba było samemu nażarliśmy się niemiłosiernie, było zajepyszne