Strona 3 z 5
Re: placki
: 07 lut 2021, 17:25
autor: Łukasz
jeśli mogę coś poradzić
mniej wody, dodawaj po troszku i powoli wyrabiaj, ciasto powinno mieć konsystencje ciasta na pizze, wyjdzie wtedy mniej gumowe, najprostsza wersja to właśnie mąka+sól i powoli dodawana woda, można też zrobić ciut bardziej "puszyste" dodając odrobinę sody, jeszcze bardziej wypas to jajko + śmietana
i tak można ten przepis rozwijać i rozwijać
Re: placki
: 07 lut 2021, 17:51
autor: Mat
Jak dodasz do naleśników wody gazowanej, to wychodzą puszyste więc może przy podpłomykach też by pomogło.
Re: placki
: 07 lut 2021, 18:37
autor: miandas
Mat pisze:Jak dodasz do naleśników wody gazowanej, to wychodzą puszyste więc może przy podpłomykach też by pomogło.
Ale chodzi ci o piwo?
Re: placki
: 08 lut 2021, 11:09
autor: miandas
mam jeszcze takie głupie pytanie.
wszelkie dotychczasowe doświadczenia z ciastem z mąki mam takie, że najczęściej uzyskuję po wyrobieniu ciasto, które się nie lepi do podłoża, można je wałkować, formować, ciąć itd. Wyjątek stanowi ciasto na naleśniki, no bo jest lejące, miska brudna zostaje.
Jak jest z prawidłowo wyrobionym ciastem podpłomykowym? Lepi się, czy nie?
W trakcie moich pierwszych doświadczeń moje się regularnie lepiło do miski, nawet z minimalną ilością wody. Po dodaniu większej ilości ciasto się robiło jakby "naleśnikowe" więc tu już nie mam wątpliwości
Re: placki
: 08 lut 2021, 12:51
autor: Łukasz
nie powinno lepić , jeśli się lepi to trzeba wyrabiać dalej, albo jest za dużo wody
dobrze dolewać gorącej wody do mąki, nawet nie ciepłej tylko gorącej, będzie ciasto bardziej "puszyste", na początku wyrabiasz w misce, potem gnieciesz na stolnicy (czy tam innej desce, bo wygodniej niż w misce), ważna sprawa używać mąki glutenowej, normalnej, bezglutenowe się nie nadają zupełnie
https://youtu.be/aGZrYVYz1KA
tu masz mniej więcej jak powinno wyglądać ciasto
co prawda gość wałkuje na tortille potem ale po prostu zostawiasz grubsze placki
Re: placki
: 08 lut 2021, 12:52
autor: miandas
Senkju
Re: placki
: 09 lut 2021, 21:04
autor: Ra$
Słuchajcie! Udało mi się! Zrobiłem podpłomyki i sukces do tego stopnia, że musiałem dorabiać więcej bo posypały się zamówienia od rodzinki
Jak już zrobiłem to oglądnąłem film, czyli prawidłowo
Okazało się, że na filmie gość się też zna
wyszło mu prawie tak jak mnie.
A trochę poważniej: starałem się używać jak najmniej narzędzi, głównie łapki i nawet było ok. Myślę, że jestem w stanie powtórzyć to na biwaku.
Poniżej zdjęcie mojego inauguracyjnego placka, trochę wyrósł bo dodałem proszku do pieczenia, ale potem były już bardziej płaskie.
- placek2.png (483.21 KiB) Przejrzano 1304 razy
Re: placki
: 13 lut 2021, 20:46
autor: miandas
A to moje dzisiejsze próby
Re: placki
: 13 lut 2021, 21:10
autor: Hegemon
Jedyny temat jaki mi się nasuwa to taki,
że piec do tego powinien mieć 350 stopni,
a zwykłe kuchnie polegają już 100 stopni mniej...
Re: placki
: 13 lut 2021, 22:15
autor: Włodek
Hegemon pisze: ↑13 lut 2021, 21:10
Jedyny temat jaki mi się nasuwa to taki,
że piec do tego powinien mieć 350 stopni,
a zwykłe kuchnie polegają już 100 stopni mniej...
Ci którzy pieką je przy ognisku, gdyby wiedzieli, nigdy by ich nie upiekli.