Strona 4 z 5

Re: placki

: 14 lut 2021, 13:09
autor: Łukasz
są kuchnie co robią i po 400.. tylko po co ;)
nie robisz pizzy tylko podpłomyki, to można nawet na patelni, blasze pieca, czy żarze z ogniska, nawet na kuchence turystycznej z kawałkiem blachy z puszki po piwie się da (testowane :D ) można jak pizze na kamieniu
co do samych podpłomyków, super są z masełkiem i solą, fajnie też z masłem czosnkowym albo z masełkiem z czosnkiem niedźwiedzim
to chyba najprostsze danie które można zrobić wszędzie i zawsze, można podpłomyki przechowywać (nie za długo) i odgrzewać na patelni ;) albo jeść na zimno
podpłomyki są super jako zamiennik różnych wypełniaczy (ryż kasza ziemniaki) do sosów, mięsa i tym podobnych dań
i jeszcze jedna sprawa, jak będzie Wam wychodziło dobre ciasto na podpłomyki to potem wyrabianie innych czy to chleba czy pizzy nie będzie problemem ;)
to jest najbardziej pierwotny "chlebek" jaki człowiek wymyślił, dlatego jeden z najlepszych ;)

Re: placki

: 17 lut 2021, 17:22
autor: miandas
czy u was też tak jest, że jak się owe "chlebki" zostawi na 3 dni na talerzu, to zamieniają się w kamień? :shock:

Re: placki

: 17 lut 2021, 17:31
autor: Łukasz
to normalne, który chleb Ci nie czerstwieje? ;)
jeśli chcesz schowaj w reklamówke ale wtedy zrobi się gumiasty,
BTW wsadź ten "kamień"do mikrofali na chwile ;)

Re: placki

: 17 lut 2021, 18:18
autor: Ra$
U mnie pozostawione 3 na talerzu... znikły w trzy minuty :)

Re: placki

: 05 mar 2021, 20:01
autor: Włodek
Przed godziną, gdy miałem dorzucić do kominka, pomyślałem że najpierw upiekę chlebek !. Dawno temu robiłem to przy ognisku, dzisiaj pierwszy raz w kominku. Jak pomyślałem tak zrobiłem: składniki : mąka + woda + sól + nic więcej. Wyrobiłem ciasto a na bazie zestawu menażkowego przygotowałem "prodiż", po rozgarnięciu tlących się węgielków całość trafiła do zdławionego kominka. Odczekałem 30 minut, wyjąłem .. wyszło nadspodziewanie ładnie, ze smakiem zjadłem na spółę z Dzidką. Następne próby będą z dodatkowymi składnikami a czas pieczenia skrócę o 5-10 minut.
( "Prodiż" z menażek przygotowałem tak aby ciasto nie leżało na powierzchni stykającej się bezpośrednio z żarem. )

Re: placki

: 06 mar 2021, 00:53
autor: miandas
Włodku poproszę o zdjęcia, bo nie uwierzę

Re: placki

: 06 mar 2021, 12:26
autor: Łukasz
jeśli ktoś ma żeliwne naczynia czy kociołek (duch oven) idealnie się tak piecze chlebek ;)

Re: placki

: 06 mar 2021, 14:01
autor: Włodek
miandas pisze: 06 mar 2021, 00:53 Włodku poproszę o zdjęcia, bo nie uwierzę Obrazek

ale w co ? :
- że nieładnie wyglądało ?
- że nie da się w kominku ?
- że dziwnym jest prodiż z menażek ?
- ... ?

Następnym razem spróbuję nie zapomnieć o jakiejś fotce. ;) :)

Re: placki

: 06 mar 2021, 15:41
autor: miandas
Po prostu jestem wzrokowcem

Re: placki

: 06 mar 2021, 23:44
autor: Łukasz
dziś robiłem podpłomyki na kebaby :D
z lenistwa wyrabiał za mnie termomix :D ale już na patelni niestety trzeba było samemu ;) nażarliśmy się niemiłosiernie, było zajepyszne ;)