miandas pisze: ↑14 sty 2021, 10:27
Wszyscy wiemy: kiełba, karkówka, pierś z kurczaka. No dobra: chleb.
A co jeszcze? Jakie warzywa?
Coś wege?
Grill w ognisku ? .. czyli ruszt .. zrobisz na nim wszystko co Ci się zamarzy.
Szaszłyki - na szpilki (patyczki, druty) nadziewasz różne składniki o podobnym czasie pieczenia, np.w kawałkach na przemian: papryka, cebula, cukinia, burak , itp. .. jeżeli chcesz przedzielisz je kawałeczkami kurczaka, kiełbasy, boczku, słoniny, .. . Ważne aby nad żarem a nie w ogniu, w trakcie parę razy obrócisz, parę razy polejesz wodą lub piwem. W ten sposób możesz grilować w zasadzie wszystkie warzywa.
Dobrze robią się
skrzydełka kurczaka, szczególnie gdy z marynatą czyli natarte olejem z przyprawą do kurczaka, w trakcie warto je zwilżać.
Szaszłyki możesz też grillować po zawinięciu w folię alu, w folii alu możesz upiec w zasadzie wszystko:
Ziemniaki, przekroić,wydrążyć małe gniazdko, do środka masełko z czosnkiem lub bez, złożyć, owinąć szczelnie folią, piec na ruszcie nad żarem.
Każdy produkt pieczony w folii z jakąkolwiek przyprawą, bardzo nią nasiąka więc pięknie pachnie i smakuje.
Możesz zastosować poziomy ekran czyli wykorzystać metalową foremkę/tackę/blachę/patelnię.
Stawiając na ruszcie blachę, patelnię, garnek, wok, .. zrobisz w plenerze wszystko to co robisz w domu na palnikach lub kuchni węglowej.
... chyba że w kuchni jesteś tylko gościem ?