co na patyk lub grill w ognisku
- miandas
- Posty: 981
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
- Lokalizacja: wlkp
- moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
- Dziękował(a):: 99 razy
- Podziekowano: 314 razy
- Kontakt:
co na patyk lub grill w ognisku
Wszyscy wiemy: kiełba, karkówka, pierś z kurczaka. No dobra: chleb.
A co jeszcze? Jakie warzywa?
Coś wege?
A co jeszcze? Jakie warzywa?
Coś wege?
droga zawsze nagradza
Re: co na patyk lub grill w ognisku
Na grilla?
Złapane na Drawie lub Płocicznej na Chruściki kiełbie.
OK, zrozumiałem. Na zlot biorę poza kociołkiem grilla
i zestaw szpikulcy z przyprawami tudzież 3 workami węgla !!!
Złapane na Drawie lub Płocicznej na Chruściki kiełbie.
OK, zrozumiałem. Na zlot biorę poza kociołkiem grilla
i zestaw szpikulcy z przyprawami tudzież 3 workami węgla !!!
Jestem F I T ... Fajny I Tłusty
- Maga
- Posty: 291
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:38
- Lokalizacja: Lublin
- moja flota: Helios 2 (Gumotex)
Dagger Katana 10.4 - Dziękował(a):: 182 razy
- Podziekowano: 216 razy
- Kontakt:
Re: co na patyk lub grill w ognisku
Na ognisku można w zasadzie zrobić wszystko, w necie czy sklepach typu Jula można bez problemu kupić lekkie patelnie ze składaną rączką, ale można wziąć każdą inną, która nadaje się do postawienia na ogniu. Wszystko zależy od tego, co chcesz ze sobą wozić/nosić.
No i pod patelnię trzeba sobie ten ogień dobrze przygotować.
Na jednej patelni najpierw przysmażyliśmy wędzoną słoninę kupioną na targu, gdy nieco się wytopiła, dodaliśmy pachnący boczek. Po przysmażeniu zawartości zdjęliśmy patelnię z ognia i odlaliśmy z niej stosowną ilość tłuszczu na drugą patelnię. Tam wrzuciliśmy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się lekko podsmażyła, podlaliśmy ją znaczną ilością białego wina. W ten sposób dusiła się jakiś czas.
Dodaliśmy pokrojony czosnek, czerwoną paprykę w proszku, ostrą i słodką, na sam koniec dorzucając pokrojone jabłka.
Gdy wywar odparował, dolaliśmy wina, by wszystko razem poddusiło się do miękkości na granicy stworzenia konfitur. Na samym końcu wymieszaliśmy obie zawartości patelni i obficie posypaliśmy majerankiem.
No i pod patelnię trzeba sobie ten ogień dobrze przygotować.
Na jednej patelni najpierw przysmażyliśmy wędzoną słoninę kupioną na targu, gdy nieco się wytopiła, dodaliśmy pachnący boczek. Po przysmażeniu zawartości zdjęliśmy patelnię z ognia i odlaliśmy z niej stosowną ilość tłuszczu na drugą patelnię. Tam wrzuciliśmy pokrojoną w piórka cebulę, a gdy się lekko podsmażyła, podlaliśmy ją znaczną ilością białego wina. W ten sposób dusiła się jakiś czas.
Dodaliśmy pokrojony czosnek, czerwoną paprykę w proszku, ostrą i słodką, na sam koniec dorzucając pokrojone jabłka.
Gdy wywar odparował, dolaliśmy wina, by wszystko razem poddusiło się do miękkości na granicy stworzenia konfitur. Na samym końcu wymieszaliśmy obie zawartości patelni i obficie posypaliśmy majerankiem.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
- Włodek
- Posty: 1121
- Rejestracja: 21 gru 2020, 01:10
- Lokalizacja: Siedlce
- moja flota: Canoe Wichita (prospector)
- Dziękował(a):: 416 razy
- Podziekowano: 450 razy
Re: co na patyk lub grill w ognisku
Grill w ognisku ? .. czyli ruszt .. zrobisz na nim wszystko co Ci się zamarzy.
Szaszłyki - na szpilki (patyczki, druty) nadziewasz różne składniki o podobnym czasie pieczenia, np.w kawałkach na przemian: papryka, cebula, cukinia, burak , itp. .. jeżeli chcesz przedzielisz je kawałeczkami kurczaka, kiełbasy, boczku, słoniny, .. . Ważne aby nad żarem a nie w ogniu, w trakcie parę razy obrócisz, parę razy polejesz wodą lub piwem. W ten sposób możesz grilować w zasadzie wszystkie warzywa.
Dobrze robią się skrzydełka kurczaka, szczególnie gdy z marynatą czyli natarte olejem z przyprawą do kurczaka, w trakcie warto je zwilżać.
Szaszłyki możesz też grillować po zawinięciu w folię alu, w folii alu możesz upiec w zasadzie wszystko:
Ziemniaki, przekroić,wydrążyć małe gniazdko, do środka masełko z czosnkiem lub bez, złożyć, owinąć szczelnie folią, piec na ruszcie nad żarem.
Każdy produkt pieczony w folii z jakąkolwiek przyprawą, bardzo nią nasiąka więc pięknie pachnie i smakuje.
Możesz zastosować poziomy ekran czyli wykorzystać metalową foremkę/tackę/blachę/patelnię.
Stawiając na ruszcie blachę, patelnię, garnek, wok, .. zrobisz w plenerze wszystko to co robisz w domu na palnikach lub kuchni węglowej.
... chyba że w kuchni jesteś tylko gościem ?
- Maga
- Posty: 291
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:38
- Lokalizacja: Lublin
- moja flota: Helios 2 (Gumotex)
Dagger Katana 10.4 - Dziękował(a):: 182 razy
- Podziekowano: 216 razy
- Kontakt:
Re: co na patyk lub grill w ognisku
Otóż to, otóż to. Do środka ziemniaczka można też kawałek cebulki, boczku, a nawet:
Dorodnym i kształtnym grulom obciąć łebki - środek zgrabnie wydrążyć.
Napawać się chwilę artystyczną robotą.
Jaja rozbełtać, doprawić solą, pieprzem, czym tam kto chce. Środki gruli wypełnić jajecznym, aromatycznym glutem.
Łebki nałożyć, przygwoździć wykałaczkami.
Ubrać ciepło.
Z wielką delikatnością i pieszczotą w ogniu umieścić.
Po upieczeniu - zajadać ze smakiem.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.
- Maga
- Posty: 291
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:38
- Lokalizacja: Lublin
- moja flota: Helios 2 (Gumotex)
Dagger Katana 10.4 - Dziękował(a):: 182 razy
- Podziekowano: 216 razy
- Kontakt:
Re: co na patyk lub grill w ognisku
Takie w folii to myślę że ok. 45 min do godziny.
Teraz prędko, zanim dotrze do nas, że to bez sensu.