a oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ?
Ogólnie kulinaria na rejs
-
- Posty: 262
- Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
- moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;) - Dziękował(a):: 6 razy
- Podziekowano: 50 razy
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
bardzo często na spływy wekujemy na przykład chili con carne, tylko ryż ugotować i jest dobry obiad, tak samo lecho i tym podobne potrawy, na tydzień spokojnie można się zaopatrzyć
- miandas
- Posty: 981
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
- Lokalizacja: wlkp
- moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
- Dziękował(a):: 99 razy
- Podziekowano: 314 razy
- Kontakt:
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
https://sklep.edred.pl/
droga zawsze nagradza
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.miandas pisze: ↑22 mar 2021, 10:31 Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
- miandas
- Posty: 981
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
- Lokalizacja: wlkp
- moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
- Dziękował(a):: 99 razy
- Podziekowano: 314 razy
- Kontakt:
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
tak. to przekleństwo dla osób chcących się oduczyć jedzenia mięsa, bo te potrawy są pyszne.Marcel pisze: ↑22 mar 2021, 14:31Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.miandas pisze: ↑22 mar 2021, 10:31 Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
Mozna je podgrzać w dowolnym miejscu, a jest też taki tip, że można puszkę w łaźni wodnej.
Tylko trzeba uważać na ewentualne gejzery.
droga zawsze nagradza
- Strażowy
- Posty: 1000
- Rejestracja: 17 gru 2020, 16:30
- moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
- Dziękował(a):: 573 razy
- Podziekowano: 169 razy
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
...takie specjały też mają :
może żeby nie tworzyć oddzielnego wątku : jakie gotowce "z papierka" macie sprawdzone co by tylko wrzątkiem zalać na chwil kilka i gotowe ?
...coś z takich ktoś testował :
https://przezswiat.eu/sklep/zywnosc-lio ... a-lyofood/
może żeby nie tworzyć oddzielnego wątku : jakie gotowce "z papierka" macie sprawdzone co by tylko wrzątkiem zalać na chwil kilka i gotowe ?
...coś z takich ktoś testował :
https://przezswiat.eu/sklep/zywnosc-lio ... a-lyofood/
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles
Pozdrawiam
Pozdrawiam
- miandas
- Posty: 981
- Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
- Lokalizacja: wlkp
- moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
- Dziękował(a):: 99 razy
- Podziekowano: 314 razy
- Kontakt:
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Podobno bigos z tego loyfood jest niedobry (opinia Macieja).
Ale inne dobre są (takoż).
Ja używam produktów Voyagera. Da się zjeść ale najczęściej trzeba dosolić. Całkiem niezłe.
Dodatkową zaletą jest możliwość spalenia opakowania w ognisku. Oficjalnie, z informacją na opakowaniu.
https://www.skalnik.pl/sprzet-turystycz ... ocQAvD_BwE
Ale inne dobre są (takoż).
Ja używam produktów Voyagera. Da się zjeść ale najczęściej trzeba dosolić. Całkiem niezłe.
Dodatkową zaletą jest możliwość spalenia opakowania w ognisku. Oficjalnie, z informacją na opakowaniu.
https://www.skalnik.pl/sprzet-turystycz ... ocQAvD_BwE
droga zawsze nagradza
- Łysy
- Posty: 283
- Rejestracja: 17 gru 2020, 18:51
- Lokalizacja: Kraków
- moja flota: Gumotex: Solar, Safari, Seawave
- Dziękował(a):: 268 razy
- Podziekowano: 164 razy
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Oczy łzawią jedynie na etapie przygotowywania. Jednym ze składników kimchi jest cebula, ale od czego są okularki do pływania W gotowym daniu już jej nie czuć. Z kolei jedna z osób, które postanowiły spróbować mojego specjału dostała chwilowego niekontrolowanego ataku katarua oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ?
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Loyfoda testowałem
- Makaron Bolognese - i to uważem że najlepszy
- Schab z ziemiakami /schab z ziemniakami i koperkiem - bardzo dobre. Tylko trzeba więcej cierpliwości. 15 zamiast 10 przepisowych minut, bo kostki mięsa wolniej nasiąkają.
- Zupa gulaszowa z ziemniakami - dobra, ale mniej sycąca niż wcześniejsze.
Inne jakoś nie kusiły, kurczaki w pięciu smakach czy idynjskie potrawy to nie dla mnie.
Lyo mają wadę - są drogie. Dużo tańsze są lioflilizaty z decathlona. Niestety mają one inną wadę - smak.
Pierwsza seria była po 16pln i poza gęstością to miało poziom chińskiej zupki. Zebrali tak niepochlebne recenzje że wysprzedali skład za pół ceny i zastąpili go nową serią po 24 pln sztuka.
Z trzech prezentowanych przez nich posiłów makaron Bolognese jest zjadliwy. Wołowina z ziemniakami jest z kolei paskudna. Raz to kupiliśmy na wypad i trzy na trzy osoby odmówiły dojedzenia posiłu do końca- wybrały głód.
Takich liofilizatów jak muesli z czekoladą na śniadanie wogóle nie rozpatrywałem -- można je sobie zrobić samemu i to bardzo łatwo. Miesza się po prostu zwykłe musli z kaszką mleczną dla niemowląt i cyk liofilizat za grosze. Za 10pln to kilogram suchej masy wychodzi.
- Makaron Bolognese - i to uważem że najlepszy
- Schab z ziemiakami /schab z ziemniakami i koperkiem - bardzo dobre. Tylko trzeba więcej cierpliwości. 15 zamiast 10 przepisowych minut, bo kostki mięsa wolniej nasiąkają.
- Zupa gulaszowa z ziemniakami - dobra, ale mniej sycąca niż wcześniejsze.
Inne jakoś nie kusiły, kurczaki w pięciu smakach czy idynjskie potrawy to nie dla mnie.
Lyo mają wadę - są drogie. Dużo tańsze są lioflilizaty z decathlona. Niestety mają one inną wadę - smak.
Pierwsza seria była po 16pln i poza gęstością to miało poziom chińskiej zupki. Zebrali tak niepochlebne recenzje że wysprzedali skład za pół ceny i zastąpili go nową serią po 24 pln sztuka.
Z trzech prezentowanych przez nich posiłów makaron Bolognese jest zjadliwy. Wołowina z ziemniakami jest z kolei paskudna. Raz to kupiliśmy na wypad i trzy na trzy osoby odmówiły dojedzenia posiłu do końca- wybrały głód.
Takich liofilizatów jak muesli z czekoladą na śniadanie wogóle nie rozpatrywałem -- można je sobie zrobić samemu i to bardzo łatwo. Miesza się po prostu zwykłe musli z kaszką mleczną dla niemowląt i cyk liofilizat za grosze. Za 10pln to kilogram suchej masy wychodzi.
- Strażowy
- Posty: 1000
- Rejestracja: 17 gru 2020, 16:30
- moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
- Dziękował(a):: 573 razy
- Podziekowano: 169 razy
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
Marcel , patrząc na gramatury , nie jestem pewien czy LYO jest drogie porównując do konkurencji :
z tego co wiem, do LYO warto dodać 10% wody więcej niż podaję przepis i 2-3 min dłużej potrzymać w zamknięciu przed spożyciem ,
z tego co wiem, do LYO warto dodać 10% wody więcej niż podaję przepis i 2-3 min dłużej potrzymać w zamknięciu przed spożyciem ,
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles
Pozdrawiam
Pozdrawiam