Ogólnie kulinaria na rejs

Awatar użytkownika
Mat
Posty: 170
Rejestracja: 17 gru 2020, 16:10
Lokalizacja: wlkp
moja flota: delsyk nifty 385, pirania fusion
Dziękował(a):: 4 razy
Podziekowano: 50 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Mat »

Hegemon pisze:Zacząłem testować arpolowe puszki i mam już zapakowany w aucie majeranek i pieprz.
Dzisiaj na wyjeździe szef poczęstował mnie kanapką ze stacji BP, a ja na to wyjąłem
moją gazową kuchenkę, rozdziewiczyłem arpolową grochówkę, zagrzałem i spałaszowałem...
Mina szefa bezcenna :D
Jeśli pożarłeś całą 840g puszkę, to się nie dziwię minie szefa Obrazek
Awatar użytkownika
Łysy
Posty: 275
Rejestracja: 17 gru 2020, 18:51
Lokalizacja: Kraków
moja flota: Gumotex: Solar, Safari
Dziękował(a):: 264 razy
Podziekowano: 153 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łysy »

Rzuciłem okiem na ich produkty i wygląda to całkiem nieźle. Jednak przeglądnąłem skład i zastanawiam się, dlaczego we wszystkich uparli się stosować "częściowo utwardzony tłuszcz roślinny palmowy". Nie żebym sam praktykował specjalnie zdrowe odżywianie, ale to świństwo podobno miało być zakazane, albo przynajmniej mocno ograniczone.
Łukasz
Posty: 261
Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;)
Dziękował(a):: 6 razy
Podziekowano: 50 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łukasz »

bo składy racji i produkty są prawie niezmienne od ponad 20 lat ;)
Awatar użytkownika
Mat
Posty: 170
Rejestracja: 17 gru 2020, 16:10
Lokalizacja: wlkp
moja flota: delsyk nifty 385, pirania fusion
Dziękował(a):: 4 razy
Podziekowano: 50 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Mat »

Na niektórych z tych puszek ja znalazłem jeszcze jeden ciekawy składnik - mom. Choć swojego czasu lubiłem oryginalną małpę i pozostałe 2 puszeczki, to ten akurat składnik, dla mnie, dyskwalifikuje całość.
Łukasz
Posty: 261
Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;)
Dziękował(a):: 6 razy
Podziekowano: 50 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łukasz »

słuchajcie, ale czego oczekujecie od racji wojskowych?
ma mieć kalorie odpowiednie i dać się zjeść (te są nawet smaczne), serio w porównaniu do niektórych MRE z innych krajów to szczyt kulinarnej sztuki, je się to ze smakiem nawet
ale jak mówię, do normalnego użytku chili con carne ze słoika czy inna fasolka czy ryżyk z domu jest niezastąpiona, i w kwestii smaku i w kwestii składu ;)
Awatar użytkownika
Ra$
Posty: 909
Rejestracja: 17 gru 2020, 15:30
Lokalizacja: Kraków
moja flota: Canoe, żagle i inne pływadła
Dziękował(a):: 416 razy
Podziekowano: 166 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Ra$ »

A tak poznawczo: co to jest mom?
Awatar użytkownika
Łysy
Posty: 275
Rejestracja: 17 gru 2020, 18:51
Lokalizacja: Kraków
moja flota: Gumotex: Solar, Safari
Dziękował(a):: 264 razy
Podziekowano: 153 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łysy »

Ra$ pisze: 29 lis 2022, 10:58 A tak poznawczo: co to jest mom?
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli wszelkie odpadki nadające się co najwyżej na karmę dla psów. Jednym słowem przemielony pies z budą ;)
TED
Posty: 81
Rejestracja: 10 sty 2022, 07:43
moja flota: packraft
Dziękował(a):: 32 razy
Podziekowano: 38 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: TED »

Łysy pisze: 29 lis 2022, 14:31
Ra$ pisze: 29 lis 2022, 10:58 A tak poznawczo: co to jest mom?
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli wszelkie odpadki nadające się co najwyżej na karmę dla psów. Jednym słowem przemielony pies z budą ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0yhWGS0 ... scenyfilmo
Awatar użytkownika
STARYKOŃ
Posty: 59
Rejestracja: 01 lut 2021, 15:29
Lokalizacja: Poznań
moja flota: Igla 2
CRUISER 393S DROPSTITCH KAYAK
Dziękował(a):: 73 razy
Podziekowano: 28 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: STARYKOŃ »

Polecam konserw z firmy "rolnik" do dostania w internetowych sklepach (uwaga różnice w cenie tego samego produktu mogą się różnić nawet o 4 złote) chociaż kiedyś dostałem we francuskim markecie tym na A .Nie polecam bigosu mnie nie smakował spagetti trochę za suche ale da się wszamać pozostałe dla mnie pycha. Jedną podgrzewam w wodzie w pokrywce od menażki ,dwie w menażce(harcerz 2) ale tu po paru minutach muszę obrócić bo niestety wystają
Załączniki
tak wygląda konserwa łatwo się otwiera
tak wygląda konserwa łatwo się otwiera
taka seria
taka seria
A jak powszechnie wiadomo, piękny krajobraz znakomicie podnosi walory smakowe spożywanego w plenerze jabola.
Wampir z M-3
Andrzej Pilipiuk
ODPOWIEDZ