Strona 1 z 6
Ogólnie kulinaria na rejs
: 16 sty 2021, 16:53
autor: Hegemon
Przeksięgujcie post jeśli jest temat zbyt ogólny.
Właśnie dzisiaj nastawiłem znowu dwie kamionki na kwas buraczany.
Za tydzień w butelki po soczkach pomidorowych i do lodówki.
Świetnie gasi pragnienie.
Ogólnie przepis można znaleźć w necie, ale na te 2 garnki:
2,5L wody
1 łyżka stołowa soli
buraków obranych i pokrojonych coś ze 2kg
8 ząbków czosnku (nie miałem naszych to poszedł jakis hiszpański z Netto)
4 liscie laurowe
10 ziarnek pieprzu
4 łyzki stołowe "zupki" z kiszonych ogórków
Za tydzień zobaczę czy znowu się udał.
Skutki uboczne?
Po obieraniu buraków bura od Żonki z sugestią wymiany kuchni
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 05 mar 2021, 11:21
autor: philozoph
Idę w konkury z Hegemonem
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 05 mar 2021, 11:32
autor: Ra$
Kwas z buraków jest ponoć bardzo zdrowy, natomiast co do smaku to trzeba się przekonać. Ja zbyt dużej ilości nie jestem w stanie wypić, ale może to zależy właśnie od przepisu. Natomiast zdradź co to za piękne urządzenie na zdjęciu (brakuje mi jakoś rurek od chłodnicy
)
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 05 mar 2021, 14:05
autor: philozoph
Dostałem to jako wędzarkę ale okazało się że jest to wielofinkcyjne urządzenie na drewno. Można gotować, smarzyć, dusić, piec, grilować, wędzić, parzyć i suszyć. Dziś wędziłem
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 14 mar 2021, 09:24
autor: Mat
Mi tam tylko brakuje wężownicy i wiaderka z zimną wodą
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 14 mar 2021, 16:03
autor: philozoph
Mat pisze:Mi tam tylko brakuje wężownicy i wiaderka z zimną wodą
Dziadek podczas okupacji z odpadów blachy miedzianej wykół kociołek i 15m rurki. Leży w piwnicy i czeka na "koniec świata"
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 15 mar 2021, 21:02
autor: Łysy
Przy zakwasie z buraków warto zwrócić uwagę, żeby żadne składniki nie wystawały z wody. Najlepiej całość czymś docisnąć. Kiedyś o tym zapomniałem i po kilku dniach okazało się, że zamiast spodziewanego zakwasu wyhodowałem sobie penicylinę
Z kiszonek, od jakiegoś czasu posmakowałem w kimchi. W dużym uproszczeniu jest to kiszona kapusta pekińska po koreańsku.
Aktualny zapasik wygląda następująco
Z góry uprzedzam, że nie jest to raczej potrawa dla osób, które nie tolerują pikantnych smaków.
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 16 mar 2021, 12:45
autor: philozoph
Kimchi muszę kiedyś spróbować.
Coś co poznałem w przygodnym barze, w terenie nigdy nie robiłem za to w kambuzach często. Sprawdza się przy mocno "przechodzonym" chlebie. Po dziś dzień nazywam to Zapiekanką AS (po barze Agencji Sportowej w Katowicach). Pewne rozwinięcie "francuskich tostów". Trzy kromki chleba moczymy w roztrzepanym jajku. Na patelnie, nie za dużo tłuszczu bo bardzo chłoną. Po obróceniu układamy serek, wędlinki itp, na każdym piętrze inne. Po zdjęciu grzanki z ognia dajemy majonez, ketchup czy inny ulubiony sos. Na to warzywka cebula, pomidor, ogórki świeże lub kiszone, zielona część pora itp. Można też posypać ziołami. Na talerz lub w serwetkę i wcinamy puki gorące.
- WhatsApp Image 2021-03-14 at 08.54.50.jpg (143.92 KiB) Przejrzano 2715 razy
Na zdjęciu:
- Piętro pierwsze: ser żółty, majonez, pomidor
- Piętro drugie: mocno wędzona sopocka, majonez, świeży szpinak
- Na wierzchu: majonez i szczypiorek
Zapiekanka to świetny utylizator zarówno w domu jak i w kambuzie
Nic się nie zmarnuje
UWAGA: bardzo energetyczna
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 21 mar 2021, 20:00
autor: Marcel
Kurcze, nie wiem. Coś chyba w życiu przegapiłem.
Na spływach to są: kaszki owsiane, dania gotowe, konserwy, panzerwafle, jakieś bułki jak się trafi, dużo pomidorów, jabłka, orzechy i czekolada. Z napojów to gorzka herbata i izotoniki.
Wszystko to rzeczy które są trwałe, nie wymagają podgrzewania, ewentualnie trzeba raz zagotować.
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 21 mar 2021, 21:29
autor: Włodek
Marcel pisze: ↑21 mar 2021, 20:00
Kurcze, nie wiem. Coś chyba w życiu przegapiłem.
Na spływach to są: ... ... rzeczy które są trwałe, nie wymagają ... , ewentualnie trzeba ...
Też tak miałem chociaż nie musiałem (kanadyjka).
Wszystko do czasu gdy zacząłem pływać z innymi.
Kulinaria to wielka przyjemność wspólnego pływania.
Nie trać czasu, zmień obyczaj, dołącz do innych - nie przegap.