Ogólnie kulinaria na rejs

Awatar użytkownika
Włodek
Posty: 1074
Rejestracja: 21 gru 2020, 01:10
Lokalizacja: Siedlce
moja flota: Canoe Wichita (prospector)
Dziękował(a):: 407 razy
Podziekowano: 434 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Włodek »

Łysy pisze: 15 mar 2021, 21:02 ... posmakowałem w kimchi ... uprzedzam, że nie jest to raczej potrawa dla osób, które nie tolerują pikantnych smaków.
a oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ? :D
Łukasz
Posty: 261
Rejestracja: 22 gru 2020, 12:42
moja flota: canoe 14` na płaskie
Critical Mass na wyboje ;)
Dziękował(a):: 6 razy
Podziekowano: 50 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łukasz »

bardzo często na spływy wekujemy na przykład chili con carne, tylko ryż ugotować i jest dobry obiad, tak samo lecho i tym podobne potrawy, na tydzień spokojnie można się zaopatrzyć
Awatar użytkownika
miandas
Posty: 977
Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
Lokalizacja: wlkp
moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
Dziękował(a):: 97 razy
Podziekowano: 311 razy
Kontakt:

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: miandas »

Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)

https://sklep.edred.pl/
droga zawsze nagradza
Awatar użytkownika
Marcel
Posty: 321
Rejestracja: 20 gru 2020, 20:29
Dziękował(a):: 18 razy
Podziekowano: 116 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Marcel »

miandas pisze: 22 mar 2021, 10:31 Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)

https://sklep.edred.pl/
Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.
Awatar użytkownika
miandas
Posty: 977
Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
Lokalizacja: wlkp
moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
Dziękował(a):: 97 razy
Podziekowano: 311 razy
Kontakt:

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: miandas »

Marcel pisze: 22 mar 2021, 14:31
miandas pisze: 22 mar 2021, 10:31 Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)

https://sklep.edred.pl/
Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.
tak. to przekleństwo dla osób chcących się oduczyć jedzenia mięsa, bo te potrawy są pyszne.
Mozna je podgrzać w dowolnym miejscu, a jest też taki tip, że można puszkę w łaźni wodnej.
Tylko trzeba uważać na ewentualne gejzery.
droga zawsze nagradza
Awatar użytkownika
Strażowy
Posty: 1000
Rejestracja: 17 gru 2020, 16:30
moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
Dziękował(a):: 573 razy
Podziekowano: 169 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Strażowy »

...takie specjały też mają 😉 :

Obrazek


może żeby nie tworzyć oddzielnego wątku : jakie gotowce "z papierka" macie sprawdzone co by tylko wrzątkiem zalać na chwil kilka i gotowe ?

...coś z takich ktoś testował :
https://przezswiat.eu/sklep/zywnosc-lio ... a-lyofood/
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles

Pozdrawiam :mrgreen:
Awatar użytkownika
miandas
Posty: 977
Rejestracja: 17 gru 2020, 15:31
Lokalizacja: wlkp
moja flota: old town camden 120, gumotex solar, gumotex twist 2.1
Dziękował(a):: 97 razy
Podziekowano: 311 razy
Kontakt:

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: miandas »

Podobno bigos z tego loyfood jest niedobry (opinia Macieja).
Ale inne dobre są (takoż).
Ja używam produktów Voyagera. Da się zjeść ale najczęściej trzeba dosolić. Całkiem niezłe.
Dodatkową zaletą jest możliwość spalenia opakowania w ognisku. Oficjalnie, z informacją na opakowaniu.

https://www.skalnik.pl/sprzet-turystycz ... ocQAvD_BwE
droga zawsze nagradza
Awatar użytkownika
Łysy
Posty: 275
Rejestracja: 17 gru 2020, 18:51
Lokalizacja: Kraków
moja flota: Gumotex: Solar, Safari
Dziękował(a):: 264 razy
Podziekowano: 153 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Łysy »

a oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ? :D
Oczy łzawią jedynie na etapie przygotowywania. Jednym ze składników kimchi jest cebula, ale od czego są okularki do pływania :lol: W gotowym daniu już jej nie czuć. Z kolei jedna z osób, które postanowiły spróbować mojego specjału dostała chwilowego niekontrolowanego ataku kataru :D
Awatar użytkownika
Marcel
Posty: 321
Rejestracja: 20 gru 2020, 20:29
Dziękował(a):: 18 razy
Podziekowano: 116 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Marcel »

Loyfoda testowałem
- Makaron Bolognese - i to uważem że najlepszy
- Schab z ziemiakami /schab z ziemniakami i koperkiem - bardzo dobre. Tylko trzeba więcej cierpliwości. 15 zamiast 10 przepisowych minut, bo kostki mięsa wolniej nasiąkają.
- Zupa gulaszowa z ziemniakami - dobra, ale mniej sycąca niż wcześniejsze.

Inne jakoś nie kusiły, kurczaki w pięciu smakach czy idynjskie potrawy to nie dla mnie.


Lyo mają wadę - są drogie. Dużo tańsze są lioflilizaty z decathlona. Niestety mają one inną wadę - smak.
Pierwsza seria była po 16pln i poza gęstością to miało poziom chińskiej zupki. Zebrali tak niepochlebne recenzje że wysprzedali skład za pół ceny i zastąpili go nową serią po 24 pln sztuka.
Z trzech prezentowanych przez nich posiłów makaron Bolognese jest zjadliwy. Wołowina z ziemniakami jest z kolei paskudna. Raz to kupiliśmy na wypad i trzy na trzy osoby odmówiły dojedzenia posiłu do końca- wybrały głód.

Takich liofilizatów jak muesli z czekoladą na śniadanie wogóle nie rozpatrywałem -- można je sobie zrobić samemu i to bardzo łatwo. Miesza się po prostu zwykłe musli z kaszką mleczną dla niemowląt i cyk liofilizat za grosze. Za 10pln to kilogram suchej masy wychodzi.
Awatar użytkownika
Strażowy
Posty: 1000
Rejestracja: 17 gru 2020, 16:30
moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
Dziękował(a):: 573 razy
Podziekowano: 169 razy

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

Post autor: Strażowy »

Marcel , patrząc na gramatury , nie jestem pewien czy LYO jest drogie porównując do konkurencji :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

z tego co wiem, do LYO warto dodać 10% wody więcej niż podaję przepis i 2-3 min dłużej potrzymać w zamknięciu przed spożyciem , :mrgreen:
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles

Pozdrawiam :mrgreen:
ODPOWIEDZ