Strona 2 z 6
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 21 mar 2021, 21:59
autor: Włodek
Łysy pisze: ↑15 mar 2021, 21:02
... posmakowałem w kimchi ... uprzedzam, że nie jest to raczej potrawa dla osób, które nie tolerują pikantnych smaków.
a oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ?
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 21 mar 2021, 23:54
autor: Łukasz
bardzo często na spływy wekujemy na przykład chili con carne, tylko ryż ugotować i jest dobry obiad, tak samo lecho i tym podobne potrawy, na tydzień spokojnie można się zaopatrzyć
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 10:31
autor: miandas
Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 14:31
autor: Marcel
miandas pisze: ↑22 mar 2021, 10:31
Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 14:50
autor: miandas
Marcel pisze: ↑22 mar 2021, 14:31
miandas pisze: ↑22 mar 2021, 10:31
Warto rozważyć gotowe konserwy "Ed Red" dostępne w sprzedaży wysyłkowej. Nie są tanie ale są pyszne (beef strogonow itp)
https://sklep.edred.pl/
Ło kurka wodna. Ja nawet w domu tak dobrze nie jadam. Trza bedzie spróbowac.
tak. to przekleństwo dla osób chcących się oduczyć jedzenia mięsa, bo te potrawy są pyszne.
Mozna je podgrzać w dowolnym miejscu, a jest też taki tip, że można puszkę w łaźni wodnej.
Tylko trzeba uważać na ewentualne gejzery.
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 15:03
autor: Strażowy
...takie specjały też mają
:
może żeby nie tworzyć oddzielnego wątku : jakie gotowce "z papierka" macie sprawdzone co by tylko wrzątkiem zalać na chwil kilka i gotowe ?
...coś z takich ktoś testował :
https://przezswiat.eu/sklep/zywnosc-lio ... a-lyofood/
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 17:19
autor: miandas
Podobno bigos z tego loyfood jest niedobry (opinia Macieja).
Ale inne dobre są (takoż).
Ja używam produktów Voyagera. Da się zjeść ale najczęściej trzeba dosolić. Całkiem niezłe.
Dodatkową zaletą jest możliwość spalenia opakowania w ognisku. Oficjalnie, z informacją na opakowaniu.
https://www.skalnik.pl/sprzet-turystycz ... ocQAvD_BwE
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 18:00
autor: Łysy
a oczy Ci przy tym nie łzawią ? ... tak jak przy cebuli ?
Oczy łzawią jedynie na etapie przygotowywania. Jednym ze składników kimchi jest cebula, ale od czego są okularki do pływania
W gotowym daniu już jej nie czuć. Z kolei jedna z osób, które postanowiły spróbować mojego specjału dostała chwilowego niekontrolowanego ataku kataru
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 18:27
autor: Marcel
Loyfoda testowałem
- Makaron Bolognese - i to uważem że najlepszy
- Schab z ziemiakami /schab z ziemniakami i koperkiem - bardzo dobre. Tylko trzeba więcej cierpliwości. 15 zamiast 10 przepisowych minut, bo kostki mięsa wolniej nasiąkają.
- Zupa gulaszowa z ziemniakami - dobra, ale mniej sycąca niż wcześniejsze.
Inne jakoś nie kusiły, kurczaki w pięciu smakach czy idynjskie potrawy to nie dla mnie.
Lyo mają wadę - są drogie. Dużo tańsze są lioflilizaty z decathlona. Niestety mają one inną wadę - smak.
Pierwsza seria była po 16pln i poza gęstością to miało poziom chińskiej zupki. Zebrali tak niepochlebne recenzje że wysprzedali skład za pół ceny i zastąpili go nową serią po 24 pln sztuka.
Z trzech prezentowanych przez nich posiłów makaron Bolognese jest zjadliwy. Wołowina z ziemniakami jest z kolei paskudna. Raz to kupiliśmy na wypad i trzy na trzy osoby odmówiły dojedzenia posiłu do końca- wybrały głód.
Takich liofilizatów jak muesli z czekoladą na śniadanie wogóle nie rozpatrywałem -- można je sobie zrobić samemu i to bardzo łatwo. Miesza się po prostu zwykłe musli z kaszką mleczną dla niemowląt i cyk liofilizat za grosze. Za 10pln to kilogram suchej masy wychodzi.
Re: Ogólnie kulinaria na rejs
: 22 mar 2021, 19:08
autor: Strażowy