Strona 6 z 6

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 23 lis 2022, 08:24
autor: Mat
Hegemon pisze:Zacząłem testować arpolowe puszki i mam już zapakowany w aucie majeranek i pieprz.
Dzisiaj na wyjeździe szef poczęstował mnie kanapką ze stacji BP, a ja na to wyjąłem
moją gazową kuchenkę, rozdziewiczyłem arpolową grochówkę, zagrzałem i spałaszowałem...
Mina szefa bezcenna :D
Jeśli pożarłeś całą 840g puszkę, to się nie dziwię minie szefa Obrazek

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 24 lis 2022, 16:14
autor: Łysy
Rzuciłem okiem na ich produkty i wygląda to całkiem nieźle. Jednak przeglądnąłem skład i zastanawiam się, dlaczego we wszystkich uparli się stosować "częściowo utwardzony tłuszcz roślinny palmowy". Nie żebym sam praktykował specjalnie zdrowe odżywianie, ale to świństwo podobno miało być zakazane, albo przynajmniej mocno ograniczone.

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 27 lis 2022, 16:34
autor: Łukasz
bo składy racji i produkty są prawie niezmienne od ponad 20 lat ;)

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 28 lis 2022, 15:57
autor: Mat
Na niektórych z tych puszek ja znalazłem jeszcze jeden ciekawy składnik - mom. Choć swojego czasu lubiłem oryginalną małpę i pozostałe 2 puszeczki, to ten akurat składnik, dla mnie, dyskwalifikuje całość.

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 28 lis 2022, 22:42
autor: Łukasz
słuchajcie, ale czego oczekujecie od racji wojskowych?
ma mieć kalorie odpowiednie i dać się zjeść (te są nawet smaczne), serio w porównaniu do niektórych MRE z innych krajów to szczyt kulinarnej sztuki, je się to ze smakiem nawet
ale jak mówię, do normalnego użytku chili con carne ze słoika czy inna fasolka czy ryżyk z domu jest niezastąpiona, i w kwestii smaku i w kwestii składu ;)

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 29 lis 2022, 10:58
autor: Ra$
A tak poznawczo: co to jest mom?

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 29 lis 2022, 14:31
autor: Łysy
Ra$ pisze: 29 lis 2022, 10:58 A tak poznawczo: co to jest mom?
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli wszelkie odpadki nadające się co najwyżej na karmę dla psów. Jednym słowem przemielony pies z budą ;)

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 29 lis 2022, 16:16
autor: TED
Łysy pisze: 29 lis 2022, 14:31
Ra$ pisze: 29 lis 2022, 10:58 A tak poznawczo: co to jest mom?
Mięso oddzielone mechanicznie, czyli wszelkie odpadki nadające się co najwyżej na karmę dla psów. Jednym słowem przemielony pies z budą ;)
https://www.youtube.com/watch?v=0yhWGS0 ... scenyfilmo

Re: Ogólnie kulinaria na rejs

: 16 lut 2023, 10:53
autor: STARYKOŃ
Polecam konserw z firmy "rolnik" do dostania w internetowych sklepach (uwaga różnice w cenie tego samego produktu mogą się różnić nawet o 4 złote) chociaż kiedyś dostałem we francuskim markecie tym na A .Nie polecam bigosu mnie nie smakował spagetti trochę za suche ale da się wszamać pozostałe dla mnie pycha. Jedną podgrzewam w wodzie w pokrywce od menażki ,dwie w menażce(harcerz 2) ale tu po paru minutach muszę obrócić bo niestety wystają