Strona 1 z 1
Jerky Beef - suszona wołowina
: 04 mar 2021, 20:34
autor: Ra$
Po omówieniu na forum placków (podpłomyków) i nawet przetestowaniu w praktyce (z sukcesem) ciekaw jestem Waszych przepisów na suszoną wołowinę. To jest coś takiego, na co można mieć naprawdę niezliczoną ilość przepisów. Sam kiedyś zrobiłem porcję i rozeszła się szybciutko, ale przyznam się, że już nie pamiętam dokładnie procedury w/g której działałem. Teraz jest czas na testy w tej dziedzinie, więc chętnie poznam Wasze sposoby. Sam oczywiście podzielę się też swoimi doświadczeniami.
Re: Jerky Beef - suszona wołowina
: 04 mar 2021, 21:37
autor: Hegemon
Póltora kg dobrej wołowiny, to się chyba nazywa zrazowa ?
Najlepiej zmrożoną wołowinę tniemy na cienkie plasterki, zmrożona bo łatwiej ciąć
i dajemy do michy.
Dwie buteleczki sosu sojowego, jedna ciemnego i jedna jasnego.
Jak rodzina deklaruje się NIE JEŚĆ to paczka chili lub pieprzu ognistego
Marynujemy to 3h i wstawiamy do suszarki do grzybów na 25h.
Kiedys potrzymałem w zalewie 8h bo akurat tak wypadło i pojawiła się pleśń, wywaliłem.
Jest alternatywna wersja z jeleniny bo ojciec myśliwy....
Re: Jerky Beef - suszona wołowina
: 05 mar 2021, 01:36
autor: Łukasz
https://youtu.be/ckLhYdxSP58
ja robie prawie dokładnie jak Kwasior
odstępstwa pomijalne
Re: Jerky Beef - suszona wołowina
: 05 mar 2021, 10:52
autor: Ra$
A jest coś takiego jak jasny sos sojowy? Tego nie wiedziałem!
Re: Jerky Beef - suszona wołowina
: 05 mar 2021, 11:42
autor: Hegemon