Technologie i techniki budowy canoe
- Strażowy
- moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
- Dziękował(a):: 573 razy
- Podziekowano: 169 razy
Re: Technologie i techniki budowy canoe
że .....cepelia ?
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Ra$
- moja flota: Canoe, żagle i inne pływadła
- Dziękował(a):: 501 razy
- Podziekowano: 187 razy
No to z dziennikarskiego obowiązku:
Generalnie nie jest źle, ale pozycja ławeczki jednak do korekty (przesunę w tył). Wydaje się że chodzi lekko - w sensie dość szybko. Na pewno mniej czuła na wiatr. Z pewnością zwrotniejsza, ale tu trzeba odrobiny wprawy żeby zrozumieć się ze sprzętem. Odniosłem wrażenie, że moje dotychczasowe wiosełko nagle jest za długie (nie wiem czemu). Na pewno da się wywrocić, ale czy trzeba? Może niekoniecznie. I jeszcze pewnie wiele drobniejszych niuansów...
Udało się popływać, wrażenia rożne.Generalnie nie jest źle, ale pozycja ławeczki jednak do korekty (przesunę w tył). Wydaje się że chodzi lekko - w sensie dość szybko. Na pewno mniej czuła na wiatr. Z pewnością zwrotniejsza, ale tu trzeba odrobiny wprawy żeby zrozumieć się ze sprzętem. Odniosłem wrażenie, że moje dotychczasowe wiosełko nagle jest za długie (nie wiem czemu). Na pewno da się wywrocić, ale czy trzeba? Może niekoniecznie. I jeszcze pewnie wiele drobniejszych niuansów...
- Strażowy
- moja flota: Gumotex x 2 : "Solar" & " Safari " 😁 💪
- Dziękował(a):: 573 razy
- Podziekowano: 169 razy
...i to bardzo lubię i cenię : robienie "doktoratu" własnymi ręcami
" Przygoda warta jest każdego trudu ..." - Arystoteles
Pozdrawiam
Pozdrawiam

- Włodek
- moja flota: Canoe: prospector 16 i prospector 15
- Dziękował(a):: 476 razy
- Podziekowano: 509 razy
Wymieniłeś różnice były oczekiwane gdyż wynikają z odmienności kształtu, wymiarów i proporcji.
Korekta ławeczki to normalka, niektórzy producenci nawet montują prowadnice do takiej regulacji.
Jeżeli opcjonalnie planujesz 2 lub 3 ławeczki to czeka Cię jeszcze sporo różnych prób.
Gdy wzajemna odległość burt jest mniejsza to wiosłem sięgasz pod innym kątem więc bliżej, wtedy może wydawać się ono zbyt długie.
Powodzenia i cierpliwości.
Ps. Mnie na razie brak odwagi na obniżenie dziobu i rufy, boję się że rozgrzebię i szybko nie skończę, wtedy ominą mnie ciekawe pływania.